جوان آنلاین: حمله امریکا به عراق و سوریه که به تلافی حمله به نیروهای امریکایی انجام شد، به گمانهزنیهای مختلف دامن زده است. دکتر سید محمد مرندی، استاد دانشگاه تهران و مشاور رسانهای تیم مذاکرهکننده هستهای در وین، در گفتوگویی کوتاه با «جوان»، دیدگاه خود را درباره حمله اخیر امریکاییها به عراق و سوریه بیان کرد.
جوان: درباره حمله امریکا به ۸۵ نقطه در عراق و سوریه و بزرگنمایی امریکاییها درباره این اقدام نظامی، همچنان گمانهزنیهایی وجود دارد که امریکا از طریق یک کشور ثالث به ایران خبر داده بود. آیا چنین گمانهای را به لحاظ تحلیلی تأیید میکنید؟
مرندی: اینها از چند روز قبل در رسانهها اعلام کرده بودند و به نظرم تعلل کردند تا نیروهای عراق و سوری پایگاهها را تخلیه کنند و خسارت زیاد نباشد. امریکاییها میدانستند که دولت عراق از این حمله خیلی عصبانی خواهد شد. در واقع آنها نیروهای مسلح عراق را زدند؛ نیروهایی که با بودجه دولت این کشور اداره میشوند و نیروهای حقوق بگیر حشدالشعبی که برای مقابله با داعش تعبیه شدهاند. اتفاقاً درست پس از این حملات بود که داعش به چهار پایگاه حمله کرد. به عبارتی امریکا نه به مقاومت حمله کرد و نه به کسانی که پهپاد و موشک علیه مواضع این کشور به کار میبرند، چون این طرفها معمولاً پنهان هستند و این اقدام مصرف داخلی داشت.
جوان: با توجه به اینکه میگویید این اقدام مصرف داخلی داشت، آیا میتواند به افزایش بازدارندگی در برابر امریکا، همانطور که کاخ سفید در پی آن است، کمک کند؟
مرندی: در واقع این اقدام به نفرت هرچه بیشتر بین مردم عراق و سوریه و فشار بیشتر برای خروج نیروهای اشغالگر منجر خواهد شد. این کار به نفع امریکاییها نبود و تأثیری هم روی نیروهای مقاومت نداشت.
جوان: در داخل امریکا چطور؟ با توجه به اینکه جو بایدن نیاز دارد در سال انتخابات محبوبیت کسب کند، آیا حمله اخیر میتواند به عنوان ابزاری انتخاباتی برای بایدن عمل کند؟
مرندی: البته در داخل امریکا طیفی از مردم، هر زمان که امریکا نقطهای را هدف قرار میدهد، خوشحال میشوند. چون به شکل بیمارگونهای احساس قدرت میکنند و متأسفانه حاکمیت امریکا هم از همین جنس است. اما در بلندمدت کارکرد مدنظر بایدن را نخواهد داشت و همچنین در ماههای آینده، تیرگی روابط با عراق روی موضع امریکاییها تأثیر سوء خواهد داشت.